Tech

Hårdvara i en dator

I denna guide kommer jag att gå igenom all hårdvara som behövs i en dator samt vilken uppgift varje del har, hårdvara kallas ofta för komponent. Detta inlägg är en introduktion till kategorin Tech som jag kommer att fylla med en massa information om teknik, jag kommer även inom snar framtid att publicera en guide om hur du bygger en egen spel/gamingdator. Längst ner i inlägget hittar du en förklaring till vad alla förkortningar står för.

Disclaimer: Inlägget är skrivet utifrån mina egna kunskaper och preferenser.

Hårdvara: vad gör de olika komponenterna?

Processor

Processorn (CPU) utför de flesta beräkningar och är därför den viktigaste komponenten. Hur snabbt en processor kan utföra en beräkning mäts i klockfrekvens, men klockfrekvensen tar inte hänsyn till effektiviteten och kan därför vara missvisande. Många väljer att överklocka sin processor, vilket innebär att den kör med högre klockfrekvens än tillverkarens inställningar. En processor kan ha en eller fler kärnor, det är kärnan som utför beräkningarna. I vissa fall kan det vara bra att ha en flerkärnig processor men det innebär också att viss mjukvara måste anpassas efter processortypen. En processor behöver dessutom en CPU-kylare för att inte överhetta samt ett lager kylpasta emellan för att optimera kylningen.

Random fakta: Processorn har ofta ett eget cache-minne istället för att den ska behöva hämta information från RAM-minnet. Det finns både 32-bitars och 64-bitars processorer.

Grafikkort

Grafikkortet (GPU) utför grafiska beräkningar genom att omvandla binär data från processorn till det du ser på skärmen. Det är viktigt att tänka på att grafikkortet får plats i chassit och att nätaggregatet har tillräckligt med kraft för att förse det. Grafikkortet har, precis som en processor, en klockfrekvens som går att överklocka men detta lägger högre press på nätaggregatet som riskerar överhettning utan rätt kylning.

Random fakta: Grafikkortet avlastar i princip allting du kan se på skärmen, för optimal spelprestanda är därför grafikkortet oftast den viktigaste komponenten.

Chassi

Ett chassi är det som håller ihop alla komponenter, därför är det viktigt att det passar för all hårdvara med tillräckligt utrymme. Inet.se har även en sjukt bra guide för att montera hårdvara. Chassit fungerar även som ett skydd för att inte riskera skador på komponenterna vid t.ex. transport.

Moderkort

Moderkortet är ett kretskort som ofta beskrivs som grunden i en dator eftersom att den sköter kommunikationen mellan processor, internminne, grafikkort, hårddiskar etc. Kort sagt går alla anslutningar till datorn via moderkortet på ett eller annat sätt. Det finns ATX, mini-ATX och mikro-ATX moderkort men ATX är det vanligaste.

Minne

RAM är ett temporärt minne vilket innebär att utan ström försvinner informationen. Därför används RAM ofta för att lagra instruktioner till processorn. Om flera RAM-minnen ska monteras är det viktigt att de alla har samma tillverkare.

SSD är ett sekundärt lagringsminne och används ofta som komplettering till hårddiskar då en SSD är snabbare än en HDD, dock med sämre kapacitet. En SSD används ofta för långtidslagring som personliga filer eller operativsystem.

HDD är ett mekaniskt lagringsminne som ofta används till utrymmeskrävande lagring. De största problemen med en HDD är att magnetism riskerar att radera information samt att mekaniska delar kan skadas lätt.

Ström

Nätaggregatet är det som förser all hårdvara med ström. Ett nätaggregat omvandlar växelströmmen från eluttaget till den ström & spänning de olika komponenterna behöver. I en stationär dator sitter nätaggregatet monterat i chassit medans på bärbara datorer sitter ofta nätaggregatet externt på laddsladden.

Vanliga förkortningar

  • CPU – Central Processing Unit
  • GPU – Graphic Processing Unit
  • PSU – Power Supply Unit
  • RAM – Random Access Memory
  • SSD – Solid-State Drive
  • HDD – Hard Disk Drive

Har du några frågor kring inlägget, kunskap att dela med dig av eller tips på framtida inlägg? Skriv en kommentar och berätta!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *